травень 27, 2021

Корпоративні проекти з автоматизації бізнесу (комплексне впровадження)

Ми входмо в трійку компаній України, які успішно реалізували наймасштабніші проекти (за даними САБ). Звертайтесь, і разом ми станемо першими!

Корпоративні проекти з автоматизації бізнесу (комплексне впровадження)

Під комплексним впровадженням корпоративних проектів розуміється всеохопний процес  комплексної інтеграції сучасного програмного забезпечення в  бізнес-процеси організації рівня - підприємство, комбінат, група.

Бажаєте отримати оцінку Вашого проекта?
Не знаєте з чого почати?
Шукаєте команду для впровадження?
Просто натисніть Замовити зворотній зв'язок і наші спеціалісти з радістю допоможуть Вам!

І хоча даний процес є індивідуальним для кожного корпоративного клієнта, в ході багаторічного досвіду впроваджень нами напрацьовано певний алгоритм, який дає неодмінно успішний результат і полягає у виконанні наступних кроків:

  1. Отримання пропозиції на участь в тендері або виконання комплексного проекту.

2. Експрес-обстеження об'єкта. На цьому етапі вивчаються і описуються бізнес-процеси клієнта, які мають бути автоматизовані.
Детальніше про цей етап і підготовку до нього замовнику можна прочитати тут.  Експрес-обстеження є одним з найважливіших і найбільш складних етапів впровадження, оскільки саме на зібраному матеріалі обгрунтовуватиметься вибір програмного й технічного забезпечення, цілі та задачі впровадження, етапи і графік пробіт. А все це, в свою чергу, визначатиме подальшу архітектуру інформаційної системи підприємства.

3. Узгодження бюджету та строків проекту,  укладання договору на виконання комплексного впровадження.
Оскільки ще немає готового технічного завдання, за яким можна було би надати точну оцінку вартості робіт, то оцінка є орієнтовною,  бюджетною. Ця цифра буде уточнюватись по етапах і окремих роботах за результатами підготовки технічного завдання.

При узгодженні календарного плану-графіку робіт завжди першим етапом варто визначати запуск інформаційної системи підприємства з мінімальними, достатніми для роботи персоналу вимогами. Краще, якщо це відбувається в період зниження ділової активності у замовника,  оскільки це знижує навантаження на працівників компанії та сприяє більш легкому впровадженню системи. Нарощування сервісів і функціональності завжди варто переносити на більш пізні етапи, коли система вже перебуває в промисловій експлуатації.

4. Проектування передбачає виконання моделювання бізнес-процесів клієнта в умовах використання вибраного програмного забезпечення  та підготовку  технічного завдання на адаптацію типового програмного забезпечення до потреб клієнта, розробку рекомендацій по реорганізації бізнес-процесів та їх адаптації до функціонування на базі обраного програмного забезпечення.

Пам'ятайте, при правильно організованому процесі впровадження відбувається не лише автоматизація існуючих бізнес-процесів, але і їх реінжиніринг. Таким чином успішне впровадження несе для компанії синергетичний ефект від оптимізації процесів і їх автоматизації.

5.  Узгодження технічного завдання з представниками клієнта.  Надання уточненої позадачної оцінки вартості робіт, що дає можливість клієнту звузити або розширити перелік задач, відповідно до наявного бюджету, відтермінувати деякі задчі на більш пізні етапи, замінити модифікацію програмного забезпечення зміною внутрішніх процесів або адміністративними заходами.

 Дуже важливо, щоб уповноважені представники клієнта вдумливо і вимогливо підходили до технічного завдання передусім на етапі його узгодження. Це дозволить уникати непорозумінь в подальшій співпраці. Потрібно пам'ятати, що  узгоджене технічне завдання є остаточним документом, як правило, додатком до договору, який повинен однаково розумітись і трактуватись сторонами, як на етапі затвердження, так і на етапі здачі робіт.

6. Розробка та передача модифікованого програмного забезпечення на тестування представникам клієнта. Реалізація зафіксованих в узгодженому з клієнтом технічному завданні задач. Даний етап, як один з найбільш трудомістких, відбувається паралельно з іншими. Передача модифікованого програмного забезпеченння здійснюєтсья по мірі виконання задач, шляхом демонстрації робочій групі замовника, відповідальній певні модифікації.

7. Навчання персоналу клієнта, та допомога в тестуванні програмного забезпечення. Отримавши на тестування модифіковане програмне забезпечення представники замовника здійснюють його тестування на відповідність вимогам. В процесі такого тестування здійснюється консультування й навчання відповідних працівників замовника, які в подальшому зможуть здійснювати внутрішнє навчання інших працівників своїх підрозділів. Готуються інструктивні матеріали - відео, посадові інструкції по роботі з АРМ тощо.

8. Виправлення зауважень та реалізація додаткових побажань, наданих за результатами тестування представниками клієнта.
Всі помилки і невідповідності первинному технічному завданню, виявлені в ході клієнтського тестування виправляються коштом виконавця. Надані представниками клієнта додаткові побажання оцінюються й реалізуються окремо, поза бюджетом проекта (якщо інше не передбачено договором).

9. Тестове перенесення даних з старих баз даних, які замінюються, і  передача на тестування представникам клієнта, для оцінки повноти і якості переносу. Представники клієнта оцінюють якість переносу даних із старих інформаціних баз, які виводяться з експлуатації, уточнюють завдання програмістам щодо виявлених недоліків або надають додаткові побажання щодо реорганізації даних чи їх трансформації.

10. Остаточний перенос даних і запуск оновленої автоматизованої інформаційної системи підприємства на базі впровадженого програмного забезпечення здійснюється після отримання підтвердження готовності до запуску від представників клієнта. З цього моменту починаєтсья етап промислової експлуатації інформаційної системи. Всі роботи після запуску виконуються в рамках інформаційно-технічного супроводу.

В перші місяці експуатації системи замовнику рекомендується мотивувати працівників компанії доплатами чи преміями за результатами впровадження, оскільки на цей період припадатиме підвищене навантаження на них. Правильна мотивація знижує опір і, так званий, "внутрішній саботаж", з якими стикаються деякі компанії в процесі впровадження.

Безкоштовне виправлення виявлених в ході експлуатації недоліків, допущених з вини виконавця, здійснюється в межах гарантійного періоду, визначеного в договорі.

Замовнику, як правило, рекомендується  укладання угоди на абонентське обслуговування з метою поточної підтримки користувачів  протягом 3-6 місяців після впровадження. Така підтримка передбачає онлайн-консультування персоналу клієнта: поточне консультування, допомога в виявленні та виправленні помилок, допомога у внесенні залишків, тощо. Зазвичай цього терміну достатньо для звикання користувачів до роботи в новому інформаційному середовищі.

Паралельно з промисловою експлуатацією відбувається виконання наступних етапів проекту: нарощування сервісів, розширення функціональності, тощо.